Tijdens mijn voorbereiding voor Spiel Essen kwam ik dit spelletje tegen. De doos oogt zo uitnodigend en grappig. Ook kan ik het spelaspect dobbelstenen wel appreciëren wanneer dit op een grappige manier in het spel is geïmplementeerd, wat hier zeker het geval is!
Ik heb zo’n gevoel als bij Las Vegas, waar je ook dobbelstenen op een locatie gaat inzetten.
Daar vind ik dat Hobby Japan zeer goed in geslaagd is.
Wat dit spel zo herspeelbaar en interessant maakt, is het minieme pestgehalte, de buitkaarten die elk spel in een andere volgorde komen, alsook de generatiekaarten. Voor kinderen is het spel goed begrijpbaar en aanlokkelijk door de korte speelduur en het grappige artwork.
Ik heb me telkens (6x) goed geamuseerd en er waren vaak momenten dat we bijna plat gingen van het lachen.
20171216_193740.png
Als speler ben je leider van je stam en ga je in je eerste beurt met 1 grote en 4 kleine dobbelstenen rollen in het mooi vormgegeven dobbelbakje. Na het rollen moet je 1 van je gegooide getallen kiezen en bij het overeenstemmende jachtveld plaatsen. Je dient steeds alle dobbelstenen van het gekozen getal mee te nemen! (Vb.: je neemt alle 3’tjes uit de dobbelbak en plaatst deze bij het jachtveld 3). Dit gaat om beurten zo door, tot alle spelers hun dobbelstenen bij de jachtvelden hebben geplaatst. Dit kondigt dan ook het einde van generatie 1 aan.

De speler die zo als eerste al zijn/haar dobbelstenen heeft geplaatst, mag 2 generatiekaarten kiezen uit het aanbod.

20171216_194146
Links bovenaan liggen 4 kolommen van 2 kaarten. De speler die als eerste al zijn dobbelstenen heeft ingezet bij de buitkaarten, mag een kolom van 2 kaarten kiezen en eventuele voordelen gebruiken in volgende ronden.

De andere 3 generaties worden op dezelfde manier gespeeld en afgehandeld. Eventuele verworven actietegels kunnen tijdens een volgende beurt éénmalig ingezet worden. Na de 4de generatie volgt er een puntentelling.

Wanneer iedereen al zijn/haar dobbelstenen geplaatst heeft, worden de buitkaarten verdeeld.

Voor ik jullie daar iets over vertel, is het belangrijk het volgende te weten:
1 grote dobbelsteen = 1,5 punt.
1 kleine dobbelsteen = 1 punt.

De buitkaarten worden verdeeld startend bij jachtveld 1 en zo verder tot en met het laatste, extra jachtveld.

  • Diegene die op een jachtveld de meeste punten heeft, krijgt de buitkaart. Wie 2de is, moet zijn/haar dobbelstenen bij het extra jachtveld leggen.
  • Wanneer er een gelijke stand is, mag de speler die als laatste zijn/haar dobbelstenen heeft geplaatst de buitkaart nemen. De andere speler verplaatst zijn/haar dobbelstenen naar het extra jachtveld.
  • Het extra jachtveld wordt op dezelfde manier afgehandeld als de cijfer jachtvelden.
20171216_195204
Willekeurig voorbeeld van een 4-speler spel. Bij jachtveld 6 is de groene dobbelsteen niet correct die moet een 6 zijn.

Verdeling buitkaarten volgens voorbeeld:
Jachtveld 1: Geel en Paars hebben evenveel punten = Paars krijgt buitkaart, daar hij later zijn dobbelsteen heeft geplaatst dan geel. Geel plaatst zijn dobbelsteen op het extra jachtveld.
Jachtveld 2: Geel heeft meer punten dan paars, dus geel krijgt de buitkaart, paars plaatst zijn dobbelsteen bij het extra jachtveld.
Jachtveld 3: Paars heeft meer punten dan rood, dus paars krijgt buitkaart, rood plaatst al zijn dobbelstenen bij het extra jachtveld.
Jachtveld 4: Buitkaart wordt afgelegd.
Jachtveld 5: Groen en rood hebben evenveel punten, maar groen krijgt de buitkaart daar hij als laatste een dobbelsteen bij dit jachtveld heeft geplaatst. Rood plaatst zijn dobbelstenen bij het extra jachtveld.
Jachtveld 6: Groen en geel hebben evenveel punten, maar groen krijgt de buitkaart daar hij als laatste een dobbelsteen bij die jachtveld heeft geplaatst. Geel plaatst zijn dobbelstenen bij het extra jachtveld.

Punten worden gescoord voor:

  • de verzamelde buitkaarten
  • het aantal verschillende sets (1 set = 5 verschillende buitkaarten)
  • de prooibonus: wie de meerderheid heeft van een buit krijgt de prooibonus. Bij gelijke stand wordt de prooibonus gedeeld.
  • de verzamelde schelpen
  • de extra bonussen, verkregen via de “generatie 4” kaarten.

De speler met de meeste punten is de beste jager in het prehistorische tijdperk.

Blaas de jachthoorn !

Advertenties