Ooit iemand al gehoord van het eiland Formosa? Wel troost je, ik ook niet.
Waar spellen spelen allemaal niet goed voor is, mijn nieuwsgierigheid is alvast aangewakkerd!

Harvest Island 10

Formosa dus … Er bestaat wat onduidelijkheid over.
Volgens een officiële bron zou het refereren naar Okinawa en niet naar Taiwan, (zoals wel eens wordt aangenomen). Hoe dan ook, op dit eiland heerst een ideaal klimaat voor de groei van verschillende fruitsoorten.

Verloop van het spel:

Gedurende 4 seizoenen ga je fruit telen op 3 gebieden:
een vlakte, een heuvel en een berg.

Op de vlakte kan je onbeperkt fruit telen, op de heuvel kan je tot max. 6 fruit (6 kaarten) telen en op je berg tot max. 4 fruit (4 kaarten) telen.

Harvest Island 6
VLNR zie je op de achtergrond: berg (max. 4), heuvel (max.6) & vlakte (onbeperkt)

Wanneer het spel is opgezet, heb je 4 handkaarten.

Tijdens je beurt heb je keuze uit 2 mogelijke acties:

  • ofwel speel je 2 kaarten uit je hand en vul je daarna terug aan tot 4.
  • ofwel ga je reeds gespeelde fruitkaarten in je veld, heuvel en/of berg oogsten om zo punten te sprokkelen.

De eerste beurten ga je uiteraard vooral voor actie 1, want je wil je fruit welig laten groeien in het mooie gebied waar je woont.

Actie 1 – Twee handkaarten spelen:
Opties:

  • Een fruitsoort zaaien, want zonder iets te zaaien kan je niets laten groeien in dat gebied. Je schuift een fruitkaart onder 1 van de 3 beschikbare gebieden (veld, heuvel of berg). Dit geeft aan dat je zojuist gezaaid hebt. Zachte regen en warme temperaturen zullen ervoor zorgen dat het fruit nu gaat groeien.
  • Wanneer je fruit hebt gezaaid, kan je deze fruitsoort laten groeien. Je plaatst daarvoor dezelfde fruitkaarten op de betreffende veldkaart, rekening houdend met de capaciteit.
  • Als je in de vorige ronde een kunstmestkaart hebt kunnen verkrijgen, kan je deze nu spelen op eender welke veldkaart. Een kunstmestkaart telt dubbel bij het oogsten van de geplante fruitsoort.
  • Wanneer zaaien en groeien niet tot de opties behoort, kan je er voor kiezen om 2 fruitkaarten in de bergruimte te plaatsen. Hiervoor mag je 1 kunstmestkaart in de plaats nemen. Deze kaart kan je dan later gebruiken om een fruitsoort harder te laten groeien.
Harvest Island 5
Ik heb hier links een java-appel, in het midden citrusvrucht & rechts litchi gezaaid

Na het spelen van 2 handkaarten is het tijd om je hand terug aan te vullen tot 4. Je mag hiervoor kiezen uit de voorraadrij en/of uit de trekstapel van het lopende seizoen.

Wanneer je een weerkaart trekt, moet je deze onmiddellijk afleggen. Deze hebben enkel effect als er 3 dezelfde kaarten achter elkaar worden afgelegd. Bvb.: 3 regenkaarten of 3 zonkaarten. Een regenkaart wordt opgehoffen door een zonkaart en vice versa. Deze worden dan onmiddellijk afgelegd, zonder gevolg.

Harvest Island 2Wanneer er echter 3x zon ligt of 3x regen, wordt het spel onderbroken en moeten alle spelers uit de kolom met de meeste kaarten de helft afleggen (naar beneden afgerond). Hierbij moeten dan de kaarten met de hoogste waarden worden afgelegd. Heeft een speler meerdere kolommen met evenveel kaarten, dan mag hij/zij zelf beslissen welke rij deze straf moet ondergaan.

Actie 2 – Oogsten van geplant fruit:
Om te voorkomen dat je je welig groeiende fruitbomen moet kortwieken door een zondvloed of een hittegolf, kan je ervoor kiezen om te gaan oogsten.

Je bepaalt zelf hoeveel velden je gaat oogsten. (min. 1, max 3 velden)

Als je deze keuze hebt gemaakt, tel je alle groeiende fruitkaarten van het gekozen veld bij elkaar op. Is dit aantal lager dan 4, dan kom je niet in aanmerking voor de dierenmedaille van die soort.

Je legt alle groeiende fruitkaarten in je persoonlijke puntenstapel. Eventuele kunstmestkaarten worden terug gelegd en de fruitkaart, gebruikt om te zaaien, gaat naar de aflegstapel.

20180129_231524Om in aanmerking te kunnen komen voor een dierenmedaille moet je min. 4 fruitkaarten (incl. gezaaide kaart) in je bezit hebben. Als je dat lukt, krijg je de dierenmedaille. Andere spelers kunnen je deze zuur verdiende medaille tijdens het spel afhandig maken door meer fruitkaarten te laten groeien dan jij hebt gedaan. Wanneer ze tijdens de oogst meer van die fruitkaarten oogsten, kunnen ze de medaille opeisen. Niet panikeren, je moet niet onthouden hoeveel iemand anders heeft geoogst van een bepaalde fruitsoort, dit wordt handig bij gehouden op het spelbord.

Het spel eindigt als de trekstapel van het 4de seizoen (winter) op is.

De lopende ronde wordt uitgespeeld, zodat iedereen evenveel beurten gehad heeft.

  • Punten worden of zijn verdiend door de geoogste fruitkaarten in je puntenstapel. De waarde linksboven geeft aan hoeveel punten elke kaart waard is.
  • Elke dierenmedaille is 8 punten waard.
  • Elke kaart (gezaaid, groeiend, kunstmest) op je veldkaarten, levert nog 2 punten op.

 

Conclusie:

Na 1 sessie was ik eerst een beetje op m’n honger blijven zitten. Het lijkt er in het begin nogal “droog” aan toe te gaan. Kiezen uit de 2 mogelijke acties en hop, op naar de volgende speler.

Maar dat is nu ook net de charme van dit spel: het is een snel spelend spelletje met toch wel wat strategie.

Je kan dit spelletje makkelijk introduceren aan eender welke doelgroep, iedereen zal er zijn/haar uitdaging wel uithalen. Dit door zijn simpel en duidelijk spelverloop en de mooi geïllustreerde kaarten. De tekeningen zijn echt schitterend en speels.

Toch is er ook een klein nadeel aan verbonden:

Er zijn fruitsoorten die zo fel op elkaar lijken, dat dit bij het zoeken naar de overeenstemmende dierenmedaille soms wel wat tijd in beslag kan nemen. Dit zou bv gemakkelijk opgelost kunnen worden door er een naam bij te plaatsen.

Het opbergsysteem is mooi gedaan, al blijven de tussenschotten bij mijn exemplaar niet goed zitten waardoor het vaak meer een last is dan een scheiding.

Het artwork in de doos is voor mij tot nu toe echter ongezien.

De leeftijd 8+ die wordt aangeraden, is wat mij betreft ideaal om het spel aan te leren.

Voor mij is het een blijvertje! Wel speel ik deze bij voorkeur met 3 of 4 spelers.

Met dank aan: Ann Geeraerts

Advertenties