Download Festival Madrid, Leyendas Del Rock Barcelona, Graspop Metal Meeting, Dynamo Metal Fest, Antwerp Metal Fest, Wacken Open Air, Hellfest, 70000 Tons Of Metal, Alcatraz Metal Fest, Metal Days, Monsters Of Rock, Obscene Extreme Fest en veel meer!!!

20180213_204915

Op Brussels Games Festival had ik een eerste kennismaking met Pak van GDM Games. Later, in Essen, ben ik nog eens terug gegaan om een korte speluitleg te krijgen. Aangezien deze uitleg dermate slecht gegeven was, heb ik toen van het spelletje niets begrepen. Ik vond geen structuur in het spel en blijkbaar had men toen ook niet echt zin om het spel uit te leggen.

Aangezien ik het spelletje toch al een tijdje op mijn radar had staan en vond dat deze titel een kans verdiende, heb ik tegen de avond aan toch een exemplaar meegenomen. Want zeg nu zelf: Niets is leuker dan een spel te spelen dat om je muzikale helden draait!

De namen van de bandleden hebben een humoristische twist gekregen, om niet in conflict te komen met officiële instanties. Ook het artwork is prachtig! De cartoonachtige looks maken het spel luchtig en aangenaam om naar te kijken.

De vraag is natuurlijk is het een thematisch spel?
Persoonlijk vind ik van niet, want eigenlijk kon elk ander thema hier perfect in passen (country, disco, …).

Het spelverloop is heel eenvoudig en de regels zijn compact, maar niet altijd even duidelijk.  Na wat navraag bij de ontwerper zijn er voor mij nu wel een aantal zaken uitgeklaard.

Het doel van het spel is om als eerste 66 roempunten te verzamelen.

Deze kan je verkrijgen via acties op het hoofdbord (1), optredens (2), opnames (3), reclame maken (4), auditie (5) & uitgaan/bier drinken (6).

Je beurt bestaat uit de volgende 5 stappen.

Stap 1: De faders op je equalizerbordje (persoonlijk spelersbordje) terug naar actief draaien. Deze faders zijn bonusacties die je eender wanneer kan gebruiken. Het verhogen van de fader kan je verdienen in stap 3.

Stap 2: Met 2 dobbelstenen rollen en de gekoppelde actie op het gemeenschappelijk hoofdbord uitvoeren. Door geld te betalen kan je dit resultaat beïnvloeden.
Mogelijke acties zijn geld afgeven, roempunten krijgen, bierduel, …

Stap 3: Is er GEEN enkel bandlid passief (kaart 180° gedraaid), dan mag je kiezen uit 1 van de volgende 3 acties:

 • Optreden (blauw icoontje)
 • Opname (rood icoontje)
 • Reclame maken (groen icoontje)

Wanneer je een actie gekozen hebt, rol je voor ieder bandlid een dobbelsteen, waarna het volgende kan gebeuren:

 • Bij een dobbelresultaat hoger of gelijk aan 6 faal je altijd! Je artiest gaat dan van actief naar lastig of van lastig naar passief.
 • Bij een dobbelresultaat gelijk aan het karakter (uitgezonderd een 6) gebeurt er niets. Dit levert geen roempunten op.
 • Bij een dobbelresultaat lager dan het karakter (uitgezonderd een 6) heb je een hit en krijg je roempunten naargelang het dobbelresultaat.

  20180213_215105
  Kirk Hammer, John Tarrdi & Joe Diamond zijn in deze band lastig. Hans Ulrich is op dit moment het enige actieve bandlid.

Als je zo tenminste 2 hits kan scoren, mag je de fader van de gekozen actie naar boven schuiven. Dit geeft je een bonus gedurende het verdere verloop van het spel, als je deze gebruikt.

Mochten, er aan het begin van stap 3, toch 1 of meerdere bandleden passief zijn geweest dan mag je stap 4 twee maal uitvoeren.

Stap 4: Hier moet je wederom kiezen uit 1 van de volgende 3 acties:20180106_134220

 • Auditie: Je kan in deze fase een nieuw bandlid aanwerven of een bandlid vervangen. Wanneer je een bandlid vervangt, krijg je roempunten voor het bandlid dat ontslagen is. Er moeten steeds 4 basisinstrumenten aanwezig zijn (gitaar, zang, basgitaar & drum). Maar je kan ook een 5de instrument aanwerven, vb. synthesizer of elektrische gitaar.
 • Geld inzamelen: Je rolt 1 dobbelsteen en telt bij dit resultaat 6$ op.
 • Uitgaan/Bier drinken: Elk bandlid geeft d.m.v. feestvreugde (geel icoontje) aan met hoeveel dobbelstenen er moet gerold worden voor hem/haar. Er kunnen zich 3 mogelijke scenario’s voordoen:
  1. Je gooit geen enkele 6: De artiest voelt zich geweldig en gaat van passief naar lastig of van lastig naar actief.
  2. Je gooit één 6: Deze artiest gaat van actief naar lastig of van lastig naar passief.
  3. Je gooit twee of meer 6’en: Een mirakel!!! Heel de band viert feest! Bij twee 6’en krijg je 5 roempunten, bij drie 6’en krijg je 10 roempunten. Alle bandleden worden actief en in stap 5 hoef je dan niets te betalen.

Stap 5: Je moet 1$ betalen voor elk bandlid, ongeacht hun conditie. Wanneer je iets niet kan betalen worden artiesten lastig of passief. Enkel wanneer je in stap 4 (uitgaan/bier drinken) twee of meer 6’en hebt gerold, word je hiervan vrijgesteld.

20180213_215037

Conclusie:

Al bij al vind ik dit een leuk spelletje, de hiaten in de regels niet in acht genomen. Eens deze gekend zijn speelt ie vlotjes. Het blijft natuurlijk een dobbelspel en bijna elke stap wordt dan ook bepaald door dobbelstenen. Maar dit weet je natuurlijk voor je eraan begint.

De spelduur kan sterk variëren, afhankelijk van het aantal spelers en de gerolde dobbelresultaten.

Gerolde dobbelresultaten kan je per beurt maar 1x beïnvloeden via de fader op je equalizerbordje, mits je daar reeds een bonusactie hebt verkregen.

Het spel geeft aanleiding tot hilariteit wanneer een speler een roemactie uitvoert en er hoge getallen gerold worden. Dit betekent dat hij geen successen behaalt en zijn bandleden lastig of passief worden. Je kunt hier weinig tegen doen. De enige manier om dit tegen te gaan is door gebruik te maken van faders, als er natuurlijk geen andere spelers roet in het eten gooien door hun faders te gebruiken tijdens jouw beurt. Er zijn geen andere manieren om je resultaten te verbeteren, wat maakt dat het soms wat op puur geluk lijkt.

Ook hebben we gemerkt dat, wanneer een speler een goede combinatie van bandleden heeft, hij/zij steeds voor die actie zal kiezen waar het meeste roem mee gescoord kan worden.

De doos geeft 8+ aan, maar ik denk dat 12+ meer op zijn plaats zal zijn.

Met dank aan Ann Geeraerts voor het proeflezen en verbeteren.

Advertenties