Exeo Duo komt van het latijn.  Je kan het als volgt omschrijven:

“Je speelt met 2 spelers op een speelbord dat verdeeld is in 2 helften. Je moet je speelstukken in paartjes van het speelbord weg spelen en dit moet dan ook nog in spiegelbeeld gebeuren”.

“Oei, dat is niets voor mij” hoor ik velen onder jullie al zeggen.

Alhoewel het een uiterst strategisch spel is dat je voortdurend uitdaagt, is het qua spelverloop nochtans heel simpel van opzet.

Het simpele in spelverloop maakt ook dat je je volledig kan concentreren op datgene wat je moet doen in dit spel: je speelstukken van het bord spelen.

Met enkel witte, grijze en blauwe vakjes op het speelbord is het een heel abstract spel waar tactisch denken een must is.

Exeo Duo 5

In je beurt heb je keuze uit 2 opties: ofwel verplaatsen ofwel wegduwen.

  • Als je besluit te verplaatsen moet je op 1 helft van het speelbord een eigen speelstuk 1 of 2 stappen verplaatsen. Daarna verplaats je op de andere speelhelft ook een willekeurig eigen speelstuk 1 of 2 stappen. Met als verplaatsingsregel dat je in totaal exact 3 stappen moet doen in je beurt. Dit maakt dat wanneer je op de ene helft een speelstuk 1 stap verplaatst, dat je op de andere helft een speelstuk 2 stappen moet verplaatsen.
  • Als je besluit een speelstuk van de tegenpartij weg te duwen, is dit het enige dat je in je beurt doet. Het weggeduwde speelstuk mag door de actieve speler op een grijs vak gezet worden op dezelfde speelhelft. Het speelstuk dat weggeduwd is, moet door die speler in de volgende beurt als 1ste verplaatst worden.

Elke zet is belangrijk!  Het uiteindelijke doel is immers dat jouw speelstukken als eerste van het bord kunnen genomen worden.

Hoe kunnen speelstukken van het bord genomen worden?

Wanneer je in 1 beurt dezelfde speelstukken in spiegelbeeld op de blauwe vakken (met in het blauw EXEO) kan verplaatsen, hebben ze kans dat ze in je volgende beurt uit het spel mogen genomen worden. De enige voorwaarde is dat de tegenstander deze in zijn/haar volgende beurt niet kan wegduwen. Het wegduwen van een speelstuk op een blauw vak kan enkel gebeuren door een speelstuk met dezelfde vorm. Dit is de enige manier dat er speelstukken van het speelbord kunnen verdwijnen.

De 2 blauwe vakken, met in het zilver EXEO geschreven, mogen enkel betreden worden met je laatste 2 eigen speelstukken. Wanneer je deze hierop kan plaatsen in 1 beurt is het spel onmiddellijk afgelopen.

Exeo Duo 2

Alhoewel ik dit bordspel niet makkelijk op tafel krijg, wegens een iets te saai uiterlijk of omdat spelers bang zijn voor dit soort van spellen, heb ik me er toch goed mee weten te amuseren. Het strategisch denken, het trachten te doorgronden wat je tegenstander gaat doen of kan doen. Ja, in iemands hoofd kruipen, het heeft iets.

Exeo Duo 4Ik moet ook zeggen dat het voor een abstract spel toch een hele mooie uitvoering is. Met bovendien eenvoudige regels die op een paar minuutjes uitgelegd zijn.

Een klein minpuntje is misschien dat de doos kleiner had mogen zijn. Want buiten een speelbord en 16 speelstukken bevat de doos geen componenten. Maar volgens mij is dit formaat gekozen omdat hun voorgaand spel, Geometry Strategy, hetzelfde formaat heeft.

Als laatste puntje wil ik even aanhalen dat spelers die van schaken, dammen, Forog, Santorini of Torres houden, toch ook wel aan hun trekken zullen komen met dit leuk uitziend 2-persoonsspel.


Dank u wel aan Games By Bright Of Sweden om me deze kans te geven.

Met dank aan Ann Geeraerts voor het proeflezen en aanpassen waar nodig.

Advertenties